Locurile de joaca sunt pentru toti copiii

Ce este un loc de joaca incluziv?
Un loc de joaca incluziv inseamna mai mult decat rampe pentru scaunele cu rotile, desi si acestea sunt importante. Intr-un spatiu de joaca ar trebui sa fie inclusa o gama larga de elemente de design astfel incat toti copiii sa poata interactiona. Atunci cand construiti un loc de joaca incluziv aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Acces: Orice copil sau parinte poate accesa acest spatiu indiferent de capacitatea lor? Aceasta intrebare include atat rampe, cat si sine.
  • Implicare: Terenul de joaca este antrenant, tinand cont de factori precum culoarea, sunetul, textura, miscarea si versatilitatea?
  • Confort: Spatiul de joaca are o combinatie buna de zone de joaca active si zone linistite? Zonele de odihna mai linistite pot fi utile pentru copiii care pot fi suprastimulati in multimi.
  • Dezvoltare cognitiva: activitati precum alunecarea, catararea, rotirea si balansarea au atat beneficii fizice, cat si cognitive. In plus, tabelele numerice sau alfabetice sunt un mod distractiv de a incorpora invatarea in joc.

Daca sunteti in proces de planificare a unui nou loc de joaca sau de renovare al unui spatiu de joaca existent, puteti incepe prin a pune o intrebare generala: Cum va incuraja acest spatiu de joaca copiii de toate abilitatile sa interactioneze si sa petreaca timpul de joaca impreuna?

Avantajele jocului inclusiv

Locurile de joaca sunt un loc minunat pentru copii, pentru ca le da posibilitatea de a se implica cu colegii de joaca in diferite activitati si a-si face prieteni noi. Una dintre luptele cu care se confrunta familiile cu dizabilitati sunt putinele locuri adecvate pentru joaca. Potrivit unui studiu privind dizabilitatile fizice si de dezvoltare, 53% dintre copiii cu dizabilitati petreceau mai putin de 2 ore pe saptamana cu colegii lor in afara clasei. Crearea sau extinderea locurilor de joaca incluzive poate rezolva aceasta problema deoarece copiii de toate abilitatile se pot juca impreuna.
Parcurile si echipamentele de joaca NU ar trebui sa limiteze sau sa separe copiii. Ar trebui sa fie un loc in care copiii sa se reuneasca si sa invete unul de la altul. Locurile de joaca incluzive incurajeaza jocul, ceea ce duce la o intelegere reciproca, la legarea prieteniilor si la crearea unui adevarat sentiment de comunitate.
Atlas Sport incurajeaza jocul si locurile de joaca incluzive, oferind o gama larga de echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilitati.  https://joaca.atlassport.ro/shop-2-2/?swoof=1&product_cat=echipamente-joaca-incluzive