Locuri de joacă incluzive: de ce și cum?

Mai mult decât o tendință, este o schimbare socială crucială: cererea crescândă a locurilor de joacă incluzive. Astăzi, ne uităm la 2 întrebări care vin odată cu introducerea acestor locuri de joacă în comunitate: de ce și cum?

De ce?
Desigur, este vorba despre popularitate: dacă construiți un loc de joacă pentru mai mulți copii, veți atrage evident, mai mulți copii. Dar este, de asemenea, determinată de o conștientizare mai largă a nevoilor tuturor utilizatorilor de parcuri publice, școli și comunități – și de avantajele aderării acestora. Și aceasta este cheia. Să se joace împreună: mai degrabă decât să stea singuri pe margine sau să se joace (singuri) cu singura piesă de echipament proiectată pentru ei.

Un loc de joacă accesibil face posibil jocul interactiv și prietenos, care îmbogățește oamenii și comunitățile cu o apreciere a diversității și incluziunii. Jocul incluziv aduce beneficii tuturor copiilor, indiferent de capacitate: îi ajută să dezvolte o înțelegere adevărată și nuanțată a lumii, să aprecieze diferențele dintre oameni și să recunoască asemănările care le stau la baza lor, să fie toleranți la diversitate și să accepte perspectivele altora.
Oferind copiilor cu și fără handicap șansa de a se juca împreună, locurile de joacă incluzive pot servi drept spații pline de bucurie a unei societăți mai incluzive, în care copiii cu dizabilități pot participa în mod egal și se pot bucura de șanse egale de a se dezvolta.

Cum?
Un spațiu cu adevărat incluziv ia în considerare o mulțime de lucruri: echipamente și căi de acces accesibile și intergeneraționale, zone de odihnă, joc senzorial și tactil, provocări diferite, indicii vizuale, împrejmuire și ușurință în ceea ce privește transportul. Iată câteva idei de început pentru promovarea distracției în rândul tuturor copiilor.

Echipamente inteligente
De la leagăne tip coș, la carusele și trambuline: toți le pot folosi și pot avea o experiență frumoasă împreună. Panourile interactive de joacă la înălțimi accesibile sunt întotdeauna o mare atracție. Sau ce spuneți de seturile de leagăne „față în față”, precum și echipamentele de fitness pentru orice vârstă?

Jocul senzorial
Texturile interesante, sunetele, formele și culorile sunt un magnet pentru toți copiii și pot fi deosebit de importante pentru copiii cu probleme de procesare senzorială. Lucruri precum jocurile cu nisip și apă, instrumentele muzicale și anumite experiențe fizice – cum ar fi balansarea sau învârtirea – oferă senzații pe care unii copii și le-ar dori. În același timp, zonele de odihnă sau pentru retragere pot fi importante.

Tehnologia
Tehnologia va juca un rol mai important în locurile de joacă ale viitorului. Fie că este un pod cu clopoței sau un joc electronic interactiv, există deja opțiuni excelente de a combina tehnologia high-tech cu distracția pentru toată lumea.