Îți dorești mobilier urban atractiv? 5 atribute importante ale design-ului pentru un mobilier urban care să iasă în evidență

Piesele de mobilier urban reprezintă elementele folosite în spațiile urbane, cum ar fi trotuarele, parcurile, piețele publice și spațiile de recreere și parcări. Ca să menționăm câteva dintre piesele de mobilier urban cele mai folosite, amintim: băncile, coșurile de gunoi, suporturi de plante, scaune, mese, etc. Aceste obiecte de mobilier urban afectează spiritul și comportamentul nostru. Mobilierul urban eficient și de calitate, poate transforma experiența spațiilor publice într-una mai bogată.
Designerii spațiilor urbane este esențial să înțeleagă principiile locului și ale mobilierului urban. Un mobilier urban atractiv și eficient ar trebui proiectat în așa fel încât să îndeplinească toate sau cel puțin unele din următoarele atribute, să încurajeze implicarea utilizatorului și să contribuie pozitiv la mediul înconjurător.

1. Siguranță
Spațiile publice sunt accesibile tuturor, astfel încât, atunci când se proiectează un anumit mobilier urban, proiectanții trebuie să țină seama de diversele grupuri de utilizatori care interacționează cu acestea: persoanele în vârstă, persoanele cu handicap și copiii. Astfel proiectul ales pentru mobilierul urban ar trebui să fie sigur pentru toate tipurile de utilizatori. Pot exista cazuri în care există un grup de utilizatori dominanți, pentru care este proiectat. Cu toate acestea acest mobilier urban ar trebui să fie incluziv și sigur pentru toate grupurile de utilizatori.

2. Multifuncțional și confortabil
Oamenii tind să evite lucrurile care nu le plac. Dacă un utilizator va avea o experiență negativă, el va ezita să se așeze din nou pe bancă. De exemplu, experiențele negative pot include scaune incomode, o vedere urâtă sau chiar un miros neplăcut de la coșurile de gunoi din apropiere.  Experiențele negative pot fi depășite prin principii bune de localizare. Un mobilier urban util trebuie să ofere utilizatorilor, multiple modalități de a interacționa cu acestea, permițându-le un sentiment de personalizare a spațiului.

3. Creativ și inovator
Producția în masă este mai ieftină, motiv pentru care în majoritatea orașelor vedem aceleași feluri de bănci și coșuri de gunoi. În acest domeniu este foarte necesar să se caute gândirea creativă. Astfel după ce am ales proiectul, pe care îl dorim pentru mobilier urban, trebuie să ne asigurăm că se încadrează bine în contextul mediului său imediat. Proiectele bune nu sunt niciodată rigide și aduc un element interesant unui peisaj.

4. Prietenoase cu mediul
Trebuie să știm că orice mobilier urban reprezintă un potențial uriaș pentru asociațiile municipale de a crea o conștiință publică asupra problemelor de mediu. Reciclarea deșeurilor și folosirea materialelor recilate pentru construirea spațiilor publice reprezintă un mesaj foarte pozitiv pentru cetățenii săi.

5. Joacă și distracție
Tindem să credem că spațiile urbane și implicit orice mobilier urban sunt destinate adulților și, prin urmare, ar trebui să fie serioase și nu distractive. La proiectarea spațiilor urbane și a mobilierului, este ușor să uităm de copiii din noi. Totuși, vă încurajăm să faceți din spațiile publice de recreere un loc distractiv.